subota, 30. siječnja 2016.

Istina, čast, sloboda, ...

Svijet je pun opasnosti,
čast je uništena lovom na moć,
Sloboda je izgubljena kada jači ugnjetavaju slabije,
Ali ima onih koji se tome usprotivljuju,
Koji posvećuju svoje živote istini, časti i slobodi,
Ti su ljudi poznati kao mušketiri.

ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

Poraz je pobjeda

Kada nam se dogodi neka vrsta neuspjeha (na poslovnom ili na privatnom planu), čini nam se da su sve lađe potonule i da je neuspjeh koji smo doživjeli poraz od kojeg se nikada nećemo oporaviti, nešto najbolnije što nam se dogodilo. 

Međutim, usponi i padovi su nešto što se u životu uvijek događa i svaki poraz na neki način treba promatrati kao mogućnost postizanja neke nove pobjede. Nije to samo ona priča: "Što nas ne ubije, učinit će nas jačim", mada ima i toga. Srž je na neki način sažet u onome - pokleknuti i ponovno ustati. Na kraju krajeva, možda ponekad nije problem u doživljenom porazu, već u prevelikim i neracionalnim očekivanjima?

Svatko od nas je u nekom trenutku svog života doživio neki neuspjeh. Poraz je neka vrsta univerzalnog principa. Gubimo poslove, razvodimo se, trošimo novac na neracionalan način, zadužujemo se ... Kada dođe do ovih trauma, situacije u kojima se nalazimo također su svima manje-više poznate: poricanje, izolacija, bijes, depresija i na kraju prihvaćanje. Međutim, način na koji se borimo protiv svega toga nije važan onoliko koliko ono kako pamtimo gubitničko iskustvo. Najveći porazi se ne zaboravljaju. Oni postaju sastavni dio naših života i traže od nas da ih prigrlimo ili da propadnemo, trećeg nema. Velika stvar u preživljavanju ovih oluja jeste to što smo mnogo bolje pripremljeni kad sljedeći put počne puhati vjetar. Prvi simptomi se odmah primjećuju, a onda je potrebno samo to da se usredotočimo na ono najvažnije. Kada se poraz jednom pregura preko glave, najbitniji je osjećaj da, što god da se dogodi, opet i uvijek možemo krenuti iz početka. U neku ruku, poraz nas čini spremnim na način koji uspjehu nikad ne polazi za rukom.

Poraze uvijek treba promatrati kao prolazne nezgode. Na ozljede treba gledati kao na crvene zastavice koje signaliziraju slaba mjesta u našem organizmu. Ako ih dobro podupremo, nikada više nećemo pokleknuti u utrci. Čak i onda kada nam se čini da je sve krenulo po lošem, ne treba paničariti. Valja se osvrnuti i razlisliti kako smo ušli u taj kaos. Ako se situacija koja nas muči promatra sa više strana, još se može učiniti da ono što nas je snašlo ispada najbolja stvar koja je mogla da nam se dogodi u danim okolnostima.

subota, 16. siječnja 2016.

Jednostavno tako...

Sve mora biti jednostavno koliko je u stvari i jednostavno, ali ne smije biti jednostavnije od toga



Ako nešto ne možete jednostavno objasniti, to znači da ni sami to ne razumijete! 

Albert Einstein